SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
LINGFÖRBUNDET
Rörelseglädje och utmaning för barn och vuxna

Vill du bli barn-, ungdoms- eller truppledare hos Lingförbundet?

 

Lingförbundet är ständigt i behov av nya ledare. Vi är en ideell förening och är beroende av att föräldrar och frivilliga hjälper till som ledare i många av våra grupper. Här hittar du allt du behöver veta kring hur det är att vara ledare i Lingförbundet. 

 
Info om ansökan hittar du längst ner på sidan. 
 

Vad innebär det att vara ledare hos Lingförbundet?

Att vara ledare hos oss innebär att du tillsammans med en eller flera andra ledare ansvarar för minst en grupp under minst två terminer. Målsättningen i alla barn- och ungdomsgrupper är att varje grupp ska ha minst två ledare, och vi jobbar alltid för att ha en bra kombination av erfarna och utbildade ledare, föräldrar och ungdomsledare i våra grupper.

 

Varje termin är 12 gånger och terminen kommer ofta igång någon vecka efter skolterminernas start. Det är samma dagar och tider för träningstillfällena varje vecka, och som ledare får du ett litet arvode för varje träningstillfälle du leder. 

 

Uppgifterna som ledare är att samla och leda gruppen, ta närvaro vid varje träningstillfälle (görs via appen SportAdmin), instruera och passa på övningar samt genomföra träningarna på ett roligt, utvecklande och härligt sätt. Träningsplanering tillhandahålls av kansliet och du som ledare behöver alltså inte själv planera träningarna (om du inte vill såklart).

 

 

Vilka ledarroller finns? 
Vi har tre olika ledarroller inom Lingförbundet: 
 
  • Huvudledare - du är huvudansvarig för gruppen och träningen, och ser till att förberedelser inför träningen och att själva träningen fungerar på ett bra och givande sätt. Du säkerställer att samling genomförs och närvaro tas, att redskapsbanan plockas fram och visas, instruerar och passar på övningar samt ser till att gruppen utvecklas och har roligt. Du delegerar uppgifter till hjälpledarna för att träningen ska flyta på smidigt, vilket innebär att de uppgifter som finns under en träning inte alla ska ligga på dig utan att ni i ledarteamet hjälps åt. 

  • Hjälpledare - du ingår i ledarteamet och har ett ledaransvar, vilket innebär att du behöver vara aktivt delaktig och ta initiativ samt stötta huvudledaren där det behövs. Du har inte huvudansvaret för träningen, men lika mycket ansvar som alla andra ledare i att se till att träningen flyter på bra och smidigt. Dina uppgifter kan exempelvis vara att plocka fram och ta undan redskap, hålla i lekar, visa redskapsbanan, ta närvaro, hålla ordning i gruppen och passa på övningar. 

  • Resurs - du är en förälder som vid behov stöttar och hjälper ledarna i den grupp där ditt barn går. Det finns här inget krav på att vara på plats varje träningstillfälle och heller inget ansvar i att leda gruppen, utan de uppgifter som kan behövas hjälp med handlar främst om att stötta med fram- och bortplockning av redskap och att hålla ordning i gruppen. Det kan också vara gånger då någon ledare är sjuk, där du då kan få stötta lite extra just den gången. Inget arvode utgår till dig som resurs. 

Hur samarbetet ser ut i varje grupp är upp till ledarteamet själva att bestämma, exempelvis kan man ha någon som alltid håller i närvaro och uppvärmingslek, medan en annan ledare är ansvarig för att färdigställa och visa redskapsbanan. Som ledare i en grupp bestämmer ni tillsammans för att träningarna ska flyta på smidigt och bra. 

 

Huvudledare och hjälpledare får ett arvode per träningstillfälle som man leder samt 30% rabatt på terminsavgiften för ditt barn. 

 

Vi välkomnar både gymnastikkunniga och nya inom gymnastiken att söka till att bli ledare. 

 
 
Vilken stöttning får jag som ledare? 

För att du som ledare ska ha ett så enkelt och roligt ledarskap som möjligt stöttar vi dig på följande sätt:

 

Träningsplanering

 

 

Inför varje termin får du som ledare en färdig träningsplanering för varje tillfälle under terminen. Planeringen innehåller redskapsbanor med olika övningar med tydliga instruktioner och alternativa övningar om aktuella övningar är för svåra/lätta. 

 

 

Utbildning

 

 

 

Alla nya ledare får en introduktion i Lingförbundets verksamhet och vad det innebär att vara ledare. Utöver detta anordnar Gymnastikförbundet ledarutbildningar för blivande och nuvarande barn- och ungdomsledare. Är du ledare hos oss i minst två terminer står Lingförbundet för utbildningskostnaden. Vi betalar även vidareutbildningar för att du ska få så bra förutsättningar som möjligt för att leda grupperna på ett säkert, roligt och funktionellt sätt. 

 

 

Ledarträffar

 

Under terminernas gång anordnar vi ledarträffar för kunskapsutbyte, tips och idéer, och annat som du som ledare kan behöva i din roll. Varje termin avslutas också med en ledaravslutning där ledarpresent delas ut. 

 

 
Kontinuerlig information Kansliet skickar regelbundet ut information via mail till alla ledare för att hålla er uppdaterade om aktuella händelser, terminsstart, lov, nyheter osv.
   

Ledarsidan

 

 

På vår hemsida har vi en ledarsida där du som ledare hittar träningsplanering, kontaktuppgifter till andra ledare, guider till SportAdmin, utbildningsinformation, vår ledarpolicy med mera. För att komma åt materialet och dokumenten loggar du in som Ledare på vår hemsida www.lingforbundet.se och går till fliken Ledare.

 

 

Träna gratis

Alla våra ledare får träna gratis på våra gruppträningspass, där vi har pass runt om i hela Göteborg. 

 

 

Hur ansöker jag om att bli ledare? 
Om du är intresserad av att bli ledare hos oss är du varmt välkommen att maila oss på info@lingforbundet.se eller ringa på 031-28 28 85. Skicka gärna med lite information om dig själv och dina erfarenheter inom gymnastik och/eller ledarskap (inom gymnastik eller inom andra sporter/jobb). 
 
 
Följ oss på Sociala medier
Samarbetspartners